Close
0 produkter - kr 0,00 ink.mva
Du har ingen varer i handlekurven.
Produkter
  Filters
  Inkl/eks MVA
  Søk

  Alt du trenger å vite om akvarellmaling

  Lurer du på hva akvarellmaling er, hvordan man kan male akvareller, hvilket tilbehør man trenger eller hvilken farge og hvilket papir som er best? Da er det bare å lese videre!

  Lær deg å male med akvarellmaling

  I denne artikkelen skal vi gå over hva akvarellmaling er, hvordan du kan komme i gang med ditt første maleri og hva du trenger av utstyr og materialer.

  Vi går over:

  Hva er akvarellmaling


  Hva er akvarellmaling?

  Akvarellmaling er en type maling laget av finmalte pigmenter blandet med et vannløselig bindemiddel. De ulike merkene bruker forskjellige bindemiddel, som blant annet gummi arabicum, aquasol, glyserin eller dekstrin. Akvarellmaling kan brukes til å skape et bredt spekter av effekter fra svært subtile nyanser til livlige og dristige farger. Akvarellmaling er tilgjengelig i tuber, panner og andre former, og kan brukes til et bredt spekter av kunstneriske stiler og teknikker, fra løse og flytende strøk til detaljert og kontrollert penselarbeid.

  Kort historie om akvarellmaling

  Akvarellmaling er en form for kunst som har eksistert i århundrer. Det eldste kjente akvarellmaleriet ble laget i det gamle Egypt rundt 2500 f.Kr. Bruken av akvarell som et malemedium ble populært under renessansen i Italia. På 1700- og 1800-tallet ble akvarellmaleri et populært medium for landskapsmalerier. Kjente kunstnere som JMW Turner, John Constable og William Blake var kjent for sine akvarellmalerier. I løpet av 1900-tallet skjedde det et skifte i kunstverdenen mot abstrakt kunst, og akvarellmaling ble mindre populært. Imidlertid fortsatte kunstnere som Paul Klee og Wassily Kandinsky å bruke akvarell i verkene sine. I dag er akvarellmaling fortsatt et populært medium for kunstnere. Den brukes av kunstnere på alle nivåer, fra nybegynnere til profesjonelle, og kan finnes i mange forskjellige stiler, fra tradisjonell og representativ til abstrakt og eksperimentell. Bruken av teknologi har også gjort det mulig for kunstnere å lage digitale akvarellmalerier, som blir stadig mer populære.

  Kom i gang med akvarellmaling

  Hvordan bruker man akvarellmaling?

  1. Start med å samle utstyret ditt. Du trenger akvarellpapir, akvarellmaling, en blandepalett, en rekke pensler (runde og flate) og rent vann.

  2. Fyll penselen med maling. Dypp penselen i rent vann, og snurr den deretter i ønsket farge på paletten til du har nok pigment til å dekke området du ønsker å male.

  3. Begynn å male ved å bruke lette fargestreker på papiret. Arbeid i lag i stedet for å prøve å fullføre en hel del på en gang. For mer intensitet kan du legge til mer farge eller bruke tykkere lag med maling med kortere, fastere strøk.

  4. Bruk forskjellige teknikker som vått-i-vått (legge våt maling på vått papir) eller tørt-i-tørt (tilsette tørr maling på tørt papir). Å eksperimentere med ulike teknikker vil gi deg en bedre forståelse av hvordan malingen oppfører seg og hvilke effekter de kan skape.

  5. Når du blander farger sammen, bruk en ren pensel for å plukke opp én farge på paletten din og bland den med en annen farge på papiret før du tilsetter mer pigment til du oppnår ønsket effekt.

  6. For å fullføre maleriet, la det tørke helt og legg til ytterligere detaljer om nødvendig ved å bruke mørkere nyanser eller lysere innslag av farge for ekstra tekstur eller dybdeskarphet.

  Hvordan blander man akvarellfarger?

  1. Start med rent vann: Fyll paletten din med rent vann og fjern eventuelle pigmentrester som kan være i bunnen av paletten.

  2. Tilsett en liten mengde maling til paletten din: Ta en liten mengde av de fargene maling du vil bruke, og slipp dem på det ene hjørnet av paletten.

  3. Bland fargene sammen: Bruk en våt pensel til å blande fargene sakte sammen til du oppnår ønsket nyanse.

  4. Test på papir: Før du påfører maling på arket, test ut hvordan fargen ser ut på et stykke utklippspapir slik at du kan justere etter behov.

  5. Rydd opp i verktøyene og paletten når du er ferdig: Når du er ferdig med å blande, rydd opp i penslene og paletten til neste gang.

  Hvilken maling skal jeg velge?

  Når det gjelder å velge den beste akvarellmalingen, er det ikke ett enkelt og perfekt svar. Utvalget av maling som er tilgjengelig på markedet i dag er stort og variert, så å finne den riktige malingen for dine behov avhenger av en rekke faktorer. Vurder hvordan du ønsker å male, samt kvaliteten på pigment, lysfasthet og varighet hver maling tilbyr. Populære merker som Winsor & Newton og Qor tilbyr maling av høy kvalitet som er ideell for kunstnere som ønsker profesjonelle resultater. For de som søker mer budsjettvennlige alternativer, er det nok av maling i studentkvalitet tilgjengelig som fortsatt gir gode vasker og livlige farger, for eksempel Cotman-serien fra Winsor & Newton.. Til syvende og sist vil den beste akvarellmalingen avhenge av dine spesifikke behov og preferanser.

  • Kvalitet: Akvareller av høy kvalitet har vanligvis mer pigment i seg, noe som betyr at de vil produsere rikere og mer levende farger.

  • Gjennomsiktighet: Noen akvareller er mer gjennomsiktige/transparente enn andre, noe som betyr at de lar mer av det hvite på papiret komme gjennom. Dette kan være nyttig for lagdeling og oppbygging av farger.

  • Lysekthet: Se etter akvareller som har god lysfasthet, noe som betyr at de vil motstå falming over tid.

  • Merke: Ulike merker kan ha forskjeller i pigmentformler, fargevalg og kvalitetskontroll. Noen populære merker av akvarellmaling inkluderer Winsor & Newton, QoR og Derwent.

  • Personlig preferanse: Til syvende og sist må kunstnere velge de akvarellene som fungerer best for deres individuelle stil og behov, enten det betyr et spesifikt merke, fargeområde eller prispunkt.

  Hvilke ulike typer finnes?

  Tuber: Konsentrert akvarellmaling i tuber som kan brukes uten vann, eller tynnes ut så mye du selv ønsker for riktig effekt.

  Pans: Pan er tørre blokker med pigment som må blandes med vann. Dypp penselen i vann, og hent deretter farge med akvarell ved å stryke den våte penselen på den. Disse kan enkelt fraktes uten frykt for søl.

  Flytende akvarellmaling: Denne typen akvarell er mer flytende enn tube-akvareller og kommer ofte i en flaske eller krukke med en dråper for enkel påføring.

  Blyanter: Vannløselige fargeblyanter kan brukes ved å tegne på ark, og deretter bruke en våt pensel for å aktivere akvarellene. Fargene er ikke permanente, så når de har tørket kan du bruke en pensel med vann om du ønsker å gjøre endringer.

  Tusjer: Akvarellmaling i tusjformat, med vannbasert pigmentert blekk. De fungerer som tradisjonelle tusjer, men har vannløselig blekk, som kan blandes med vann for å lage akvarelleffekter.

  Pasteller og kritt: Akvarellmaling i kritt- eller pastellformat. Du kan velge å tegne med dem som du ville gjort med vanlig kritt eller pastell, bruke en våt pensel på arket, eller du kan dyppe krittet i vann og deretter bruke det på arket.

  Akvarellmaling for nybegynnere og hobbymalere

  Hobbymalere elsker å jobbe med akvareller fordi det lar dem eksperimentere, lære og lage fantastiske kunstverk uten behov for dyrt utstyr eller omfattende opplæring. Dessuten tørker det raskt, noe som gjør det til et praktisk alternativ for de som ønsker å fullføre prosjektene sine på kortere tid. Akvarellmaling er også relativt enkel å rengjøre og oppbevare, noe som gjør den til et utmerket valg for de som vil kose seg med å male uten å bekymre seg for mye om oppryddingen etterpå.

  Et godt sted å begynne, er å kjøpe et akvarellsett med en fin fargepalett, et penselsett og en akvarellblokk. For nybegynnere er det best å starte med noen grunnleggende farger som rød, gul, blå og svart sammen med noen jordfarger som oker eller brent sienna. Når du har mestret det grunnleggende med disse fargene, kan du utvide paletten etter ønske. Vi har en serie med produkter med Cotman Water Colours fra W&N som har alt du måtte trenge. Vi også har laget noen forslag til deg som du kan kikke på:


  Sett med akvarellmaling


  WN sett Cotman Sketch Pocket


  WN Cotman 1/2pan


  WN Cotman 8ml tube

  Figura penselsett WN Cotman penselsett Aqua akvarellblokker

  Akvarellmaling i kunstnerkvalitet

  Malingen med aller høyest kvalitet egner seg godt for kunstnere. Disse akvarellene har mer pigment, dekkevne og er lysekte. Akvarellmaling av høy kvalitet vil ha en rekke farger som er både intense og subtile, noe som gir mer nøyaktig blanding og lagdeling av farger. Dette betyr at fargene vil forbli sanne og levende over tid i stedet for å falme eller endres. Kvalitetsakvareller bør også inneholde bindemidler som bidrar til å holde fargene fra å bli "gjørmete" når de blandes sammen. Totalt sett er det viktig å investere i akvarellmaling av høy kvalitet om du vil sikre deg vakre og langvarige kunstverk.


  W&N Professional 1/2pan


  W&N Professional 5ml tube


  W&N Professional akvarellkritt


  QoR 11 ml tube

  Utstyr og materialer til akvarellmaling

  For å bruke akvarellmaling trenger du akvarellpapir (som er tykkere og mer absorberende enn vanlig papir) og pensler. Du kan velge mellom flere forskjellige typer pensler avhengig av hvilken effekt du ønsker å oppnå. Syntetiske pensler brukes ofte til detaljarbeid og er ideelle for å lage tynne linjer og fine detaljer. Naturfiberpensler som sobel- eller ekornhår holder formen bedre og gir jevnere blanding når du vasker større områder. Når det kommer til farger, er det et nesten uendelig utvalg av akvarellmaling tilgjengelig i tuber eller panner.

  Pensler

  • Rund pensel: Et klassisk valg for akvarellmaling, runde pensler er ideelle for vask, detaljer og for å lage tynne linjer.

  • Flat pensel: Flate pensler er flotte for å lage skarpe kanter og klare strøk, samt fylle ut større områder med farge.

  • Riggerpensel: En riggerpensel er en lang, tynn pensel med en spiss tupp som er perfekt for å tilføre fine detaljer til maleriet ditt som gress, greiner eller pels.

  • Mopp: Moppepensler har myke hår som lar deg lage myk lasering og blanding av farger. De er også nyttige for å legge til tekstur til maleriene dine.

  • Viftepensel: Viftepensler kan brukes til å skape interessante effekter på maleriene dine ved å manipulere mengden vann og pigment på penselen til enhver tid.

  Les mer om akvarellpensler

  Akvarellpapir

  For best resultat med akvareller er det viktig å bruke riktig type papir, da dette vil påvirke hvordan maleriet ditt blir. Akvarellpapir er spesialdesignet for å holde og absorbere vann, noe som gjør det til den ideelle overflaten for å male med akvareller. Det beste papiret er laget av et bomullsbasert materiale som er syrefritt. Kaldpresset akvarellpapir har en lett strukturert overflate som bidrar til å gi penselstrøkene mer karakter mens varmpresset papir gir en jevnere finish.Akvarellpapir kan også finnes i ulike gramvekter, noe som vil påvirke hvor mye papiret spenner seg når det er vått. Standard tykkelse på akvarellpapir er 300g.

  Les mer om akvarellpapir

  Palett

  En palett brukes til å blande farger og lagre maling mens du maler. Den kan lages av en rekke materialer, inkludert plast, keramikk eller til og med glass. Det er her en kunstner plasserer malingen sin i brønner eller seksjoner, og deretter tilsetter vann for å tynne ut eller fortynne malingen etter behov for å lage ulike nyanser og fargetoner. Paletten lar kunstneren kontrollere mengden vann som brukes, og blande farger for å lage et bredt spekter av nye farger. Akvarellmaling er unik på grunn av sin gjennomsiktige natur, som krever en forsiktig bruk av paletten for å oppnå ønsket effekt. Ofte vil det finnes en palett i lokket om du kjøper et akvarellsett.

  Medier og grunning

  Akvarellmedier brukes til å lage et enda bredere utvalg av teknikker og effekter for arbeidet ditt; Fra å øke tørketiden, forbedre flyten og endre glans og tekstur, gir de ubegrensede muligheter. Winsor & Newton-serien inkluderer kunstmaskeringsvæsker for å holde områder av papiret hvite. Vi har også utvalgte akvarellmedier fra QoR.

  Les mer om akvarellmedier og grunning

  Teknikker som brukes for å male med akvarell

  Vått-i-vått teknikk

  Vått-i-vått-teknikk en metode hvor våt maling påføres vått papir. Kunstneren fukter papiret med rent vann først, og påfører deretter maling på den fuktige overflaten. Dette gjør at fargene blander seg og flyter inn i hverandre, og skaper en uskarp effekt. Våt-i-vått-teknikken brukes ofte for bakgrunner, landskap og andre motiver der kunstneren ønsker en myk, diffus effekt og gradering av farger.

  Vått-på-tørt teknikk

  Vått-på-tørt er en teknikk der man maler med våt pensel på tørt papir. Denne teknikken gir skarpe og klare kanter, og er egnet for å lage detaljer og kontraster. Man kan også blande farger på papiret ved å legge våte strøk ved siden av hverandre og la dem flyte sammen.

  Charging

  Charging er en teknikk hvor du legger til en farge i en våt del av maleriet for å skape en blandingseffekt. Charging kan brukes til å lage interessante overganger, skygger, lys og dybde. Påfør først en farge med en pensel på et vått eller fuktig papir. Deretter tar du en legger du på farge med en annen pensel og berører den våte delen av maleriet med den. Fargene vil da flyte sammen og skape en gradvis eller ujevn overgang.

  Dragging

  Dragging er en teknikk der man bruker en tørr pensel til å dra ut fargen fra en våt flekk på papiret. Du kan også male en strek eller et felt med mye farge, og dra ut kanten med en våt, ren pensel. Dette skaper en gradvis overgang mellom fargene og gir en myk og luftig effekt. Dragging kan brukes til å lage skyer, fjell, trær og andre former i akvarellmaling.

  Tørrbørsting

  Tørrbørsting er en metode hvor en pensel med svært lite vann brukes til å påføre maling på overflaten av papiret. Penselen dyppes i malingen og deretter fjernes mesteparten av fargen ved å tørke av penselen på et papirhåndkle eller en klut. Dette etterlater en liten mengde pigment på busten, som deretter dras over overflaten av papiret for å skape en strukturert, skrapete effekt. Tørrbørsting brukes ofte til å skape høydepunkter, tekstur og detaljer i et maleri. Det brukes ofte i områder som løvverk, pels eller hår hvor en grov, naturlig tekstur er ønsket. Denne teknikken krever øvelse for å utvikle riktig berøring og unngå å overbelaste papiret med for mye pigment.

  Glassering

  Glassering er en prosess der et tynt lag med akvarellmaling påføres over et tørt lag med maling for å skape dybde, rikdom og lysstyrke. Teknikken innebærer å bruke transparente eller semi-transparente farger, male i påfølgende lag, og la det forrige laget tørke helt før neste lag legges til. Når hvert lag påføres, blandes fargene og skaper en subtil, glødende effekt. Glasseringsteknikken er spesielt effektiv når den brukes til å skape høylys, skygger og refleksjoner i vannscener, landskap og andre naturlige omgivelser.

  Løfting

  Løfting refererer til å "løfte ut" eller fjerne maling, og det innebærer å fjerne pigmenter fra et malt område ved hjelp av en fuktig pensel eller svamp, eller ved å blotting med et papirhåndkle eller klut. Denne teknikken kan brukes til å rette feil, justere verdier eller lage tekstureffekter. Det er imidlertid viktig å merke seg at å løfte ut for mye maling kan skade papiroverflaten og føre til redusert fargeintensitet. Det anbefales også å bruke akvarellpapir av høy kvalitet som tåler løfteprosessen uten å rive eller vri seg.

  Sgraffito

  Sgraffito er en metode for å skrape inn i den våte malingsoverflaten for å avsløre det underliggende laget. Det oppnås ved å påføre et lag med akvarellmaling på papiret og la det tørke helt. Deretter, ved hjelp av et skarpt verktøy som en skalpell eller en nål, skraper kunstneren det tørkede malingslaget for å avsløre fargene under, og skaper en teksturert, etset effekt. Denne teknikken kan brukes til å lage en rekke effekter, fra fine, delikate linjer til dristige, uttrykksfulle merker som antyder tekstur og dybde. Sgraffito kan brukes til å legge til interessante detaljer til et akvarellmaleri eller for å skape visuell interesse for store fargeområder.

  Saltteknikk

  Saltteknikk er en vanlig metode brukt i akvarellmaling som innebærer bruk av å drysse salt på våte akvarellvaskinger for å skape interessante teksturer og mønstre i maleriet. Saltet absorberer vannet og pigmentet fra vasken, og etterlater unike mønstre og teksturer som gir dybde og interesse til kunstverket. Denne teknikken brukes best på større, mer abstrakte malerier som gir rom for å eksperimentere og utforske effekten av saltet. Det anbefales også å bruke grovt salt, da finere salt kan løse seg opp for raskt og ikke gi nok innvirkning på maleriet.

  Denne videoen viser 5 av teknikkene på en god måte. Resten av teknikkene vises i videoen over.

  Fargelære

  Fargeteori

  Fargelære er et spennende og viktig tema for alle som jobber med design, kunst, håndverk eller andre kreative felt. Farger har stor innflytelse på hvordan vi oppfatter verden, og hvordan vi kommuniserer våre budskap og følelser. Det finnes mange måter å forstå og beskrive farger på, men en av de mest kjente og brukte er Ittens fargelære.

  Fargehjul

  Et fargehjul, eller en fargesirkel, er et sirkulært diagram som viser forholdet mellom forskjellige farger. Den brukes av akvarellmalere til å velge og blande farger som harmonerer godt med hverandre. Fargehjulet er delt inn i primærfarger, sekundærfarger og tertiærfarger. Fargehjulet er et nyttig verktøy for å forstå hvordan farger samhandler med hverandre og for å skape harmoniske fargeskjemaer.

  Vi har skrevet en artikkel om fargelære hvor du finner fargehjulet, kan lese om teknikker for å harmonere farger, og om ulike kontraster.

  Les mer om fargelære

  Tips og triks for nybegynnere

  Akvarellmaling er en spennende og kreativ måte å uttrykke seg på. Men det krever også litt øvelse og tålmodighet for å få gode resultater. Her er noen tips og triks for deg som vil male med akvarellmaling:

  • Velg riktig papir. Akvarellpapir er spesielt laget for å tåle vann og farge, og har en ru overflate som gir mer tekstur til maleriet. Du kan velge mellom ulike tykkelser og kvaliteter, men generelt bør du bruke et tykt og solid papir som ikke krøller seg når det blir vått.

  • Bruk rent vann. Vannet du bruker til å blande fargene og vaske penslene bør være så rent som mulig. Skift vannet ofte, og ha gjerne to beholdere: en til å blande farger, og en til å vaske penslene. Dette forhindrer at fargene blir grumsete eller skitne.

  • Bland fargene på paletten. Akvarellfarger kommer i ulike former, som tuber, kaker eller flytende. Uansett hvilken type du bruker, bør du blande fargene på en palett før du påfører dem på papiret. Da har du mer kontroll over nyansene og intensiteten i fargene, og du kan lage dine egne unike blandinger.

  • Mal fra lyst til mørkt. En grunnleggende regel i akvarellmaling er å male fra de lyseste til de mørkeste fargene. Dette skyldes at akvarellfarger er transparente, og at de mørkere fargene vil dekke over de lysere hvis du maler motsatt vei. Start med å legge et tynt lag med vann på papiret, og mal deretter med de lyseste fargene. La det tørke litt før du maler med de mørkere fargene oppå.

  • Eksperimenter med teknikker. Det finnes mange ulike teknikker du kan bruke for å skape spennende effekter med akvarellmaling. For eksempel kan du bruke salt, plastfolie, svamp eller tørkepapir for å lage teksturer eller mønstre i fargene. Du kan også bruke maskeringstape eller væske for å dekke over områder du ikke vil male på, eller bruke en spruteflaske for å lage dråper eller sprut av vann eller farge.

  • Ha det gøy og vær ikke redd for å prøve noe nytt. Akvarellmaling er en leken og fleksibel kunstform som gir rom for din egen stil og uttrykk.

  Våre serier med akvarellmaling

  Vi håper du likte denne artikkelen om akvarellmaling. Om du ønsker å komme i gang, så kan du finne materiell til ditt første eller neste bilde:

  Akvarellmaling


  Sett med akvarellmaling


  Medier og grunning


  W&N Professional 1/2pan


  W&N Professional 5ml tube


  W&N Professional 14ml tube


  W&N Professional 37ml tube


  W&N Professional akvarellkritt


  QoR 11 ml tube


  W&N Cotman 1/2pan


  W&N Cotman 8ml tube

  Pensler


  Figura pensler


  W&N serie 7 mårhårspensel


  W&N Cotman pensler


  Memory Point pensler


  Studentpensler


  Penselsett

  Papir: Blokker og ark


  Løse ark


  Aqua blokker


  Winsor & Newton blokker


  HM The collection blokker


  HM Britannia blokker


  Lana blokker


  Agave blokker


  Akvarellblokker toned grey/beige


  Derwent blokker

  Vi er miljøfyrtårn sertifisert